.

Brouwerij Contreras

Geschiedenis

Brouwerij Contreras is opgericht in 1818. Veel van de bieren verwijzen naar haar rijke geschiedenis. De vier Valeir-bieren zijn genoemd naar de oprichter van de brouwerij en naar het standbeeld op de markt van Gavere. Dat standbeeld staat er ter ere van een ridder die vocht tijdens de Slag bij Gavere in 1453. Er is ook ‘Ode aan de brouwer’, een quadrupel als hommage aan Willy Contreras. Hij was de vorige eigenaar van de brouwerij. De saison ‘1818’ verwijst naar het oprichtingsjaar.

Traditie

Contreras brouwt nog altijd ambachtelijk in de brouwzaal van 1952 met water uit een put van 1818. Het water uit die put zorgt voor de zachte smaak van alle bieren. Contreras brouwt al honderd jaar ‘Tonneke’. Dat is een traditionele Belgische bierstijl. Tonneke is erkend als streekproduct.

Passie

Na 200 jaar is de passie om lekkere bieren te brouwen nog even sterk. Daardoor zijn alle bieren toegankelijk en smaakvol. Proef en geniet ervan.

Bezoek de brouwerij.

Brouwerij Latte.

1818

Brouwerij Latte

Valère Latte start een boerderij-brouwerij op het hoogste punt van Gavere.

Om voldoende water te hebben, laat hij een waterput graven. De brouwerij gebruikt nog steeds water uit dezelfde put om te brouwen. Dankzij dat water smaken alle bieren zacht.

.

1898

René Contreras

René Contreras koopt de brouwerij van de familie Latte. Vanaf nu blijft de brouwerij in handen van de familie Contreras. René is een nazaat van de adellijke familie ‘de Contreras’ die uit Spanje was gevlucht tijdens de Spaanse Revolutie.

.

1920

Marcel Contreras

Marcel Contreras, de neef van René, neemt de brouwerij over.

.

1925

Tonneke

Het bier Tonneke wordt gelanceerd en is sinds 2008 erkend als traditioneel streekproduct ‘Spéciale belge’.

.

1952

Nieuwe brouwzaal

Marcel vernieuwt de brouwzaal. Die is nog steeds in gebruik om de bieren op ambachtelijke wijze te brouwen.

.

1957

Contrapils

De oudste zoon van Marcel, Willy, is afgestudeerd als brouwerij-ingenieur. Hij start meteen in de brouwerij. Contrapils wordt voor het eerst gebrouwen.

.

1982

Willy Contreras

Marcel Contreras sterft op 28 februari. Zijn zoon Willy zet de brouwerij verder.

.

2004

Valeir

Start van het Valeir-gamma. De eerste is Valeir Blond. De naam Valeir verwijst naar de oprichter van de brouwerij en naar het standbeeld dat staat op de markt van Gavere. Dat werd in 1953 ingehuldigd ter herdenking 500 jaar ‘Slag bij Gavere’ in 1453. Later kreeg het standbeeld de bijnaam ‘Valeir’.

.

2005

Ann Contreras en Frederik De Vrieze

Ann Contreras en Frederik De Vrieze nemen de roerstok over.

Beerhunter Michael Jackson beschrijft Valeir Blond als “één van de verborgen juwelen van België”.

.

2006

Uitbreiding Valeir: Valeir Donker en Valeir Divers

Het gamma breidt uit met Valeir Donker en de tripel, Valeir Divers.

.

2007

El Toro: de Valeir Extra

In 2007 gaf de doortocht van de Ronde van Vlaanderen in Gavere aanleiding tot een nieuw blond bier van 6,5 vol.% alc. onder de gelegenheidsnaam El Toro. In het permanent aanbod bleef het bier nadien voortbestaan als Valeir Extra.

.

2010

Uitbouw bottelarij

De bottelarij werd uitgebouw en er kwamen nieuwe gistingstanks en nieuwe filtratie.

.

2018

Saison 1818

Brouwerij Contreras bestaat 200 jaar! Dit wordt gevierd met een nieuw bier, de 1818, een saisonbier 6 % met Hercules en Nelson hop. Het bier is zacht en een beetje droog, dorstlessend en met een lange, mooi bittere afdronk. De gedroogde pompelmoesschillen zorgen voor een fruitig toetsje.

.

2020

Lancering van de Ode

Willy Contreras overlijdt op 26 oktober 2020. Als hommage komt de quadrupel ‘Ode aan de brouwer’ op de markt.

.
.

Het Brouwproces

De hoofdingrediënten van bier zijn water, mout, hop en gist: Het water wordt uit eigen bronnen voorzien. Het mout aangekocht in de mouterij en in zakken van 50 kg aangeleverd.De bloemenhop (Saaz, Hallerthau, Styrian Golding, Brewers Gold, ...) is afkomstig uit België, Engeland en Tsjechië. Er worden vier verschillende giststammen gebruikt: voor Contrapils, voor Tonneke en Contreras’ Especial Mars, voor Valeir blond, Valeir donker en Extra en voor Valeir divers.

Het schroten van het mout Daags voor het brouwen worden de twee kookketels (met respectievelijk 37 en 66 hl inhoud) met brouwwater gevuld en opgewarmd. Terzeldertijd wordt het mout geschroot en in zakken klaargezet boven de filterkuip. Alles staat dan klaar om op donderdag om vijf uur ‘s morgens van start te gaan.

Het storten van het mout en de bereiding van het wort. Eerst wordt in de beslag- en filterkuip het beslag gemaakt (mengeling van warm water met mout). Vervolgens wordt op gezette tijden kokend water toegevoegd zodat de temperatuur van het water-mout-mengsel stijgt om uiteindelijk de eindtemperatuur van 72 °C te bereiken; dan valt alle enzymatische werking stil.

Cookies

Kies voor welke cookies u toestemming wilt geven.

Ben je 18 jaar of ouder?